Съгласно Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО, работодателят трябва

...
Съгласно Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО, работодателят трябва
Коментари Харесай

Как да разберем колко ще получим, ако сме в болничен – губим или печелим

Съгласно Наредбата за паричните компенсации и помощи от ДОО, работодателят би трябвало да показа пред Национален осигурителен институт Приложение № 9 с данните от болничния лист до 10-о число на месеца, идващ месеца, през който обезпеченото лице е показало документите за погашение на компенсацията на осигурителя.

Съответно за самоосигуряващите се лица до 10-о число на месеца, идващ месеца, през който е публикуван болничният лист, съответно до 10-о число на месеца, идващ месеца, от който се желае погашение на компенсацията.

Обезщетенията за болест и майчинство се изплащат до 10 работни дни след постъпването в Национален осигурителен институт на правилни данни от лекарите и от осигурителите.

Обезщетенията, отнасящи се за интервали по-дълги от един месец, се изплащат до 5 работни дни след приключване на месеца, за който се отнасят. Посочените дати са датите, на които сумите постъпват по банковите сметки на бенефициентите, демонстрира информация с Национален осигурителен институт.

Първите два дни на болестта се покриват от предприятието, в което работещия имат трудов контракт, като останала част се поема от Национален осигурителен институт. Работодателят изплаща саом 70% от полагаемото за работен ден заплащане през този период, останалите дни са за сметка на Национален осигурителен институт.

Конкретната сума зависи то дневното заплащане (надница) упоменато в трудовия контракт, като това се счита по отношение на месечното трудово заплащане. На фокус е брутната, не чистата заплата. Болничният покрива до 80% от обезпечението, като сумата се изплаща в границите на 14 дни след прекратяването на болничният отпуск.

Национален осигурителен институт покрива 80% от болничното поръчителство, като крайната сума зависи както от заплата, по този начин и от сумата на която е бил обезпечаван даден служащ за последните 18 месеца. При заплата от 1500лв, вашата осигуровка може да е била 1200лв, което значи, че вашето болнично обезпечение за дните в обща непредразположеност ще е 960лв в случай, че боледувате 1 месец.

Един общоприет работен месец е 20-21 работни дни, като, с цел да разберете какъв брой ще получите за всеки ден болничен, би трябвало да вземете сумата, на която сте обезпечен минус 80% делено на дните с болничен лист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР